::. Thanks for Viewing My Blogshop .::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, June 28, 2010

::. Di sebalik cikseri25-tudungonline

Salam & Hi All

Tibe2 arini ade mood nak berblogging plak .. asyik upload shawl/tudung jek.. arini sy nak post lain sikit.. ni utk yg sudi nak baca yer .. kalo x sudi nak baca, tutup mata k or skip dis entry.. hehe .. p kalo x nak baca sbb ape plak ek? dh masuk sini, mesti la nak baca kan :)

Alhamdulillah, dah sethn lebih kami (myself & ina) beroperasi.. mcm2 dugaan yg dtg n berkat kesabaran yg tinggi kami masih lagi survive hingga saat ni.. Semuanye bermula tanpa disangka2.. Kalo x silap dlm bulan May 2009 sy dah mula gatal tgn yg amat sgt nak jual tudung.. Pastu terus ajak ina g redah KL n mencari supplier.. Satu KL (syurga tudung) sy redah.. sume kedai sy masuk, x lepas satu kedai pn tau!! hehe.. giler penat masa tu tuhan sj yg tau.. tp cam biase la utk sy yg kaki shopping ni, time tu x penat, dah balik baru penat..hehe.. Mula2 tu jual sikit2 jek.. Dgn modal x berapa ratus ringgit (balance duit gaji) sy start jual tudung ekin & syria.. Lama kelamaan baru start jual shawl (mmg trend masa tu) .. Dgn x der modal, main redah jek amik sikit2 tau n kebanyakkan nye sy amik gambar pastu bila customer nak baru carik barang.. tp bukan senang bila nak cari barang yg customer nak tau.. drpd satu kedai ke satu kedai.. boleh dikatakan sume kedai sy masuk la.. sambil tu sempat la jugak riki harga supplier lain n usha collection dieorg.. alhamdulillah, sy x slh pilih supplier..

Mula2 tu susah jugak nak cari customer tau.. duk la menepek kt blogshop lain (iklan) tp disebabkan sy ni seorg yg bekerja jd masa nak cari customer tu sgt limited... kat situ la dtgnye idea suh ina buat marketing.. sy mmg serah bulat2 kt die tau.. kebykkan customer die yg kenal dl sbb die yg cari.. sy plak cari stock, update blog, amik gambar, reply order & pos brg.. Nak amik staff bknnye biz besar2an pn..hoho.. so 2 org ni la yg bertungkus lumus nk menaikkan cikseri25-tudungonline.. nowdays sy tgk byk betul blogshop yg jual secara wholesale.. mmg untung uolss tau..time sy mana ade pn.. duk redah panas & ujan nak g cari stock..hehe.. sweet woooo .. sambil2 tu kte leh kenal byk supplier tau ;) mengeratkan silaturrahim sekali ..

X sampai sebulan buat biz on9 ni, kaki sy plak patah (akibat jatuh masa main badminton) .. 2 minggu dpt mc membuatkan sy mmg x reti duk diam.. dgn kaki berbalut sy redah jugak KL utk cari stock..Byk hikmahnye tau, dgn kaki berbalut tu la ramai supplier mudah cam sy .. dah la jalan berdengkang dengkut....hehe... x per, yg penting sy buat benda yg sy sgt2 suke.. sakit pn kejap jek...hehe..bila dah 2 weeks duk umah mengadap internet, lg senang sy nak bertapak.. Kalo keja payah tau, mcm2 nak kene buat lg .. haihhhhh..Hingga la ke ari ni, sy masih lg kt sini.. bekerja sambil2 buat biz on9.. plg best bila dpt kenal adik2 yg sgt2 sporting & happening.. X kurang jugak yg ade 1001 perangai.. hehe.. tp sy layankan jek.. nama pn adik2 kan ... sy cincai jek.. huhu

Pernah jugak 1 ketika sy rs cam penat giler!!! time tu dah decided nak suh ina jer yg buat biz ni.. sy keluarkan modal jer.. penat wooooo, terkejar2 nak buat sume benda.. bayangkan la masa utk dating pn x de tau .. hehe.. selamat la x der bf nak ajak dating, so balik keje rehat jap terus mengadap screen & cek ape2 yg ptt .. tp cam sy ckp td la, minat nye pasal PENAT GILER tolak ke tepi .. kalo dl bila duk sorang2 sll terpk nak buat ape, tp skang ni x sempat nak pk dah tau..otak ni automatic dah pk pasni buat A, pastu buat B, pastu buat C plak sampai la ke Z.. fuhhhh, mcm2 woooo experience yg sy dpt..mmg sweet bila ingat balik... Since ina dah duk sama sy 2 bln lepas, sumenye jadi senang dh.. die tolong amikkan gambar, pastu upload kt FB, reply email, buat packing.. mmg best!! so life sy dah x sebz sebelum ni dah .. dah sempat la kalo ade yg ajak dating... hehehe.. kalo sebelum ni mmg x sempat tau, kalo ade bf masa tu sure bf pn cabut...hahahaha

Ape lagi nak citer ek? erm... lelain tu rsnye sama jer cam blogger lain yg ade blogshop.. tp satu yg sy nak highlight n share with uolss is BUKAN SENANG UTK SENANG .. jd bila susah sikit, kte jgn mengeluh yer .. x kire la dlm ape jua pn, jgn sesekali mengeluh n patah semangat :) opsssss, sy pn bukan la terer bebenor bab2 on9 biz ni tp boleh la sikit2 nak share base on my own experience yg x seberapa ni.. tu belum lg ragam2 manusia, fuhhh...tp alhamdulillah customer sy mmg x byk songeh.. best gilerrrrr!!! (2 thumbs up)

Mungkin ade yg x tau lg, ina & sy adalah adik beradik (seibu sebapa) .. Yg besar tu along, yg kecik tu angah .. so sy la yg besar itu... hehehe.. kdg2 bila jumpe customer kat memana ade yg tanyer "mana satu cikseri?" .. sy jawab "yg besar cikseri...hehe" .. senang kot kalo jawab camtu kan ;) wahhh, dh byk jugak sy type ek.. terlupe yg time ni time keje.. hehe.. kalo ade customer/other tokey tudung yg terserempak sy kat memana boleh tegur.. kdg2 sy ni blur sikit bila org pandang aka sy x berapa suke sgt pandang org, so jgn kata sy sombong plak ek.. x sombong tau.. rugi kalo sombong2 ni.. hehe.. k la.. kte stop sini dl ek.. ptg kang nak g kl amik stock.. dgr citer ade stock baru.. i'allah sy akan masukkan malam ni ek :)

ps : thanks sudi baca entry yg x seberapa ni .. daaaaaaa


*kami disebalik cikseri25-tudungonline*

7 comments:

Cik Yana said...

Wah~

sejarah cikseri,,

Smpai abes taw yana bace ni ;PP

Semoga sukses akk!!!

ChanteqShopp. said...

salam cik seri,
bagus ape yg c.seri post ni..blh buat motivasi utk org yg baru nk menapak dlm bidang ni...cm saya la..msh baru lg...tgh terkial2 nk cari customer...tp sbb minat dah niat yg betul,kena teruskan ape yg dah kita mulakan...

cikbihah_trendyshawl said...

besh kenal akak sbb boleh cit chat, cit chat..sambil curi tulang ms kerja dlu..hehehe..
skang kite pown full time jual2 dah di sbbkan akak..hehehe... =)

cikseri25-tudungonline said...

@cik yana : thanks dear.. sj jer nak chit chat sikit.. asyik upload gambar tudung/shawl je..hehe

@ChanteqShopp : all the best dear!! jgn patah semangat!! caiyokk caiyokkk...doa jgn putus yer..i'allah tuhan akan permudahkan sumenye

@cikbihah_trendyshawl : tu la kan, sapa sangka dr jd customer akak skang ni awk dah jadi tokey plak .. tumpang hepi akak kalo awk sukses!! semoga terus sukses dear :) silap2 pasni akak plak jadi customer awk kan ;) time tu jgn letak arga mahal2 kt akak tau...hehe

cikbihah_trendyshawl said...

kite pown cam akak jual biase2 je watpe jual mahal2 janji sndri untung xbanyak pown xpe coz minat.. =)
moga akak pown terus sukses..

tudungcomei said...

salam kak...akak buat blog mcmane..cantiklah

cikseri25-tudungonline said...

@tudungcomei : salam dear...terima kasih...akak buat blog cam biase je...mungkin yg buat jd cantik sbb theme die...ade byk free theme yg awk boleh pilih ye :)